Довідкове бюро Всезнайка
(Прочитай у вільну хвилину).
Коли людина почала готувати м'ясо?
Первісна людина не готувала собі їжу. Все,
що вона знаходила, вона їла сирим. Так було тому, що людина не знала, як це
робити, як добувати вогонь. Та навіть коли вона навчилася розводити вогнище, то
використовувала його лише для відлякування хижаків та для отримання тепла. Але
одного разу мисливці залишили біля вогнища вбитого звіра. М'ясо підсмажилось,
стало набагато смачнішим і людина здогадалась, що вогонь робить їжу кращою.
Першою плитою в печерах стало розпечене каміння чи відкритий вогонь. Потім
людина навчилася варити їжу в ямах, викладених зсередини шкірами! Яма
наповнювалася водою і нагрівалася до температури кипіння розпеченим камінням.
Жінки отримали плиту і каструлю одночасно. Ще пізніше з каміння почали будувати
щось на зразок печі над землею. В ній були отвори для диму і відділення, де
зберігалося тепло. Таким чином, багато тисячоліть тому наші пращури знайшли два
головні способи приготування їжі: шляхом запікання чи смаження і шляхом варіння
на пару.
Житло для домашнього вогнища.
Вогнище, яке було для первісної людини
першою піччю, вона цінувала більш за все. Тому навколо нього люди почати
встановлювати дах, зводити стіни, а потім і двері: тобто будувати житло. А коли
в людській оселі з'явились ліжко, стіл, шафи, розпалене на підлозі вогнище
перестало задовольняти господарів. Тож і побудували для нього окремий будиночок
з віконцем і дверима. Так з'явилася піч.
Перші печі відомі ще з кам'яного віку. Їх викладали з глини і каміння. Вони не
мали ні димаря, ні труби. Дим йшов прямо всередину оселі. Лише на початку нашої
ери з'явились печі і каміни з димарями.
Плита і камін — винахід європейців, а в Київській Русі здавна клали печі
великі, на півхати. На території Київської Русі, Вінницької. Чернігівської
областей археологи під час розкопок не раз знаходили в ґрунті глиняно-кам'яні
печі, викладені ще в кам'яному віці. Їх вважають прабабусями наших печей.
В Україні завжди шанували піч. Вважали її одним з оберегів дому. Вона і кухня,
і хлібопекарня, і грілка, і прекрасний диван з підігрівом. Ніяка плитка не може
так смачно варити і пекти, як бабуся-піч. Господині слідкували, щоб піч завжди
була прибраною, чистою. Вони фарбували її, розписували українським орнаментом: квітами,
півниками, чарівними птахами.
В маєтках поміщиків, починаючи з XVIII століття, піч почали замінювати плитами
та камінами. Але бабуся-піч до сьогодні вірою і правдою служить народу. Відомий
випадок, коли в кінці XIX століття турецький султан спеціально для себе з Одеси
виписав нашу красуню пічку-бокогрійку.
Коли з'явилася перша каструля?
Замість каструлі прадавня людина
використовувала великі черепашки, черепи тварин, шкаралупу і оболонки від
плодів.
Гірські племена Лаосу робили каструлі з бамбуку і варили в них рис: якщо
посудина згоріла — значить, рис зварився.
Існували каструлі з кори. В них варили їжу за допомогою розпеченого каміння.
Близько 7 тисяч років тому давні гончарі відкрили, що глина у вогні стає
твердою, як камінь. З тих пір керамічний, тобто глиняний, посуд багато століть
служить людям. З'явились горщики — батьки сучасної каструлі.
Але найзручнішим виявився металевий посуд. Спочатку каструлі робили з бронзи,
потім з міді. Коли відкрили алюміній, найкращим вважався посуд з нього. Доки вчені
не довели доцільність використання емальованого посуду.
Перший чайник.
Прадавні чайники з'явились тоді, коли
людина здогадалась кошики з очерету обмащувати глиною і в них готувати їжу на
вогні. В чайниках не варили воду, в них варили м'ясо у воді, або просто
запікали його без води.
За каструлею йшла тарілка.
Одночасно з відкриттям кам'яного вугілля
та нафти, винайденням паперу, пороху та грошей, в далекому Китаї, За високими
стінами, які вдень і вночі охороняла сторожа, вперше почали виготовляти фарфоровий
(порцеляновий) посуд. Уже в IV столітті китайці користувались тарілками. В
Європі тарілки з'явилися лише в XXII столітті — тільки для прикраси столів в
королівських палацах. Вельможі дарували тарілки з порцеляни своїм підданим;
ними нагороджували за особливі заслуги, прикрашали свої оселі.
Лише в XVIII столітті, так і не дізнавшись секрету китайців, європейці винайшли
свій фарфор. Це зміг зробити німецький вчений Іоганн Фридрих Бьотгер. Дуже
швидко почати працювати заводи і порцелянова тарілка стала звичайним посудом.
Археологи доводять, що першими тарілками були... шматочки коржів, на які людина
клала м'ясо. Потім з'явились дерев'яні дощечки з заглибленням посередині; ще
пізніше — шматки розплесканої глини.
Скільки років ножу?
Ніж старший за виделку і ложку на
декілька... мільйонів років. При розкопках, поряд зі скелетами мамонта,
археологи знаходили і ножі з вулканічного скла, якими прадавні люди
розроблювали тушу. Вчені визначили, що цим ножам близько З мільйонів років.
Ножі з м'якого металу вперше були виготовлені на Кіпрі в IV тисячолітті до
нашої ери. Але як прилад для споживання страви ніж ввійшов на кухню тільки в
XIV столітті — лише в оселях багатіїв.
В XVII столітті французький кардинал Рішельє наказав заокруглити кінчики ножів
для їди — так з'явився столовий ніж нашого часу.
|